Verslag en foto’s bezoek Klok en Peel


Op woensdag 9 mei vertrokken er vanuit Meijel onder een stralende zon 14 fietsers en 7 personen per auto naar Asten voor een bezoek aan het klokkenmuseum Klok en Peel te Asten.
Rond 14.00 uur arriveerden de eerste deelnemers per auto, vrij snel daarna had ook het peletonnetje fietsers het museum gevonden. We werden ontvangen met een kop koffie en rond 14.30 uur begon de rondleiding.
We bekeken eerst een expositie over de klokkenroof in de jaren 1942/1943.
De Duitsers roofden in die tijd ongeveer 6700 bronzen luidklokken uit de Nederlandse kerktorens die ze vervolgens omsmolten met als doel het te gebruiken als grondstof voor de wapenindustrie.
Hierna bezochten we het klokkenmuseum waar ons iets over de oorsprong van de klok werd verteld en hoe de klokken gemaakt ofwel gegoten worden. Dit gebeurt eigenlijk nog steeds zoals het vroeger gebeurde maar nu met wat minder mensenhandjes waardoor het minder zwaar is geworden.
Het museum herbergt ook de grootste luidklokken- en beiaarden-verzameling ter wereld. Ook de manier van het luiden van de klokken en de klank van de klok had vroeger een betekenis, b.v. bij een sterfgeval om aan te geven of het een man of een vrouw was.
Na de pauze bezochten we nog het Peelmuseum waar heel veel te zien was over de natuur en het dierenleven in de Peel. Dit alles werd heel mooi en realistisch uitgebeeld.
Ook was er aandacht is besteed aan het verhaal van de gouden helm die op 17 juni 1910 in de Peel gevonden werd door Meijelnaar Gebbel Smolenaars.
Rond 16.30 uur werd deze excursie afgesloten en keerde iedereen weer huiswaarts op de manier zoals hij gekomen was, maar wel met een goed gevoel van een geslaagde, leerzame en interessante middag.

De foto’s van het uitstapje naar Klok en Peel op 9 mei zijn op de website geplaatst onder het tabblad Foto’s.

Hartelijk dank hiervoor aan Frans Tijssen, die deze prachtige reportage verzorgde.

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *