Herfstwandeling

Verslag van de Herfstwandeling.                                                                                       Op woensdagmiddag 3 oktober vertrokken we met 32 personen richting Sarsven. Het was prachtig wandelweer. Het project Sarsven  en de Banen, genoemd naar twee vennen in het gebied, ligt in de gemeenten Nederweert en Leudal. In een groot deel van het gebied heeft turfwinning plaatsgevonden. Door de ontvening heeft het landschap een grote verandering ondergaan, zo ontstonden er vennen en plassen. Al heel veel natuurliefhebbers, dagjesmensen en wandelaars hebben kennis gemaakt met het gebied.Bij aankomst werd de groep opgesplitst en onder leiding van onze gidsen Mart Kessels en Marinus Peeters gingen we op weg. Halverwege was er een korte pauze waarbij iedereen kon genieten van een lekker borreltje. Dit ven is een van de peelrestanten met een hoge natuurwaarde. Het is daarom ook een beschermd gebied en is vooral gebaat bij voedselarm water. In het midden van het ven is een eiland aangelegd voor broedvogels. Het Sarsven is een klein gebied wat omgeven wordt door de Banen, Schoorkuilen, de Kleine en Grote Moost. Er waren nauwelijks goede verbindingen tussen deze natuurgebieden.
De omgeving van het Sarsven blijkt ook een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen te zijn van bewoning uit de Oude en Midden Steentijd (10.0000 tot 3.000 voor Christus). Tijdens onze wandeling bleek ook dat dat de waterstand op dit moment extreem laag is. Kijkend naar de landbouw en de natuur in het gebied heeft het waterschap bepaald wat het beste peil is voor grondwater en oppervlaktewater.
Omstreeks 16:00 uur waren we weer terug bij Colé.
Hier was natuurlijk weer de bekende koffie met vlaai van Karel.
Alles bij elkaar weer een geslaagde middag.

De foto’s van de herfstwandeling zijn geplaatst onder het tabblad foto’s.”

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *