Skype gebruiken

Skype gebruiken (met Windows)

Met het programma Skype kunt u via de computer (video)bellen. Dat is gratis als u naar andere Skype-gebruikers belt. Dit kunnen gebruikers zijn in Nederland, maar ook familie of vrienden die in Canada of Australië wonen. Ook naar ‘normale’ telefoonnummers kunt u bellen, maar dat kost geld. In dit artikel leest u hoe u het programma gebruikt op een Windows-computer.

Benodigdheden
Om te skypen hebt u uiteraard een computer met internetverbinding nodig en het programma Skype moet op uw pc staan. U kunt het downloaden via ons Software-artikel, dat op de website van SeniorWeb staat.
Daarnaast moet u natuurlijk de ander kunnen horen en moet u zelf tegen de ander kunnen praten. In veel computers en laptops zit een speaker en microfoon. Hebt u dat niet, dan hebt u een headset nodig, een combinatie van een koptelefoon en een microfoontje. Dit is overigens niet de enige mogelijkheid: er bestaan speciale Skype-telefoons die lijken op een normaal telefoontoestel. Ook zijn er mensen die een webcam gebruiken waarin een microfoon zit verwerkt. In dit artikel gaan we uit van een headset. Die heeft twee stekkertjes, eentje voor de koptelefoon en eentje voor de microfoon. In uw computer zitten daarvoor aansluitpunten.

Stap 1: Skype starten
Na installatie zal Skype bij de meeste gebruikers automatisch opstarten als Windows begint. Het staat dan in het systeemvak, het vak naast het Windows-klokje rechtsonder in uw beeldscherm. Skype gebruikt een pictogram van een wit wolkje.
–     Dubbelklik op het wolkje om het programmavenster te openen. U kunt het programma in Windows 7 en 10 uiteraard ook starten via het Startmenu. (Starten > Alle programma’s (Windows 7) > Skype > Skype).
- Wanneer u niet meer ingelogd staat, ziet u eerst het aanmeldvenster. Daar kunt u op verschillende manieren inloggen. Via uw Skype-account, via uw Microsoft-account of via uw Facebook-account.
- Logt u in via uw Skype-account dan klikt u op Skypenaam en typt u uw Skype-naam en wachtwoord in de daarvoor bestemde velden. Bij het aanmaken van een Skype-account hebt u deze naam gekozen. Als u die bent vergeten, dan kunt u klikken op het driehoekje rechts van de Skypenaam. Mogelijk verschijnt nu uw naam.
- Klik op Aanmelden. Wanneer u het vinkje laat staan voor Automatisch aanmelden als Skype start, dan zult u de volgende keer geen inlognaam en wachtwoord hoeven invoeren.
- Wilt u inloggen via uw Microsoft-account of Facebook-account, klik dan eerst op Microsoft-account of Aanmelden via Facebook. U krijgt dan een ander inlogscherm waar u de inloggegevens van uw Microsoft- of Facebook-account kunt invullen.

Stap 2: Skype weergave
Wanneer Skype opent ziet u het volgende in beeld:
- Het menu, waarin u de meeste opties die met knoppen in het scherm staan ook terug kunt vinden.
- De knop met daarin uw Skypenaam en de mogelijkheid om uw status aan te passen. Hierover leest u verderop meer. Klikt u op het balkje waar uw Skypenaam in staat, dan opent u uw profiel.
- Een veld om te zoeken naar contactpersonen.
- Een knop ‘Start’ om naar Skype Startmenu te gaan. Hier kunt u updates van uw contactpersonen bekijken.
- Een knop ‘Bellen’ om rechtstreeks telefoonnummers te bellen. Hiervoor moet u betalen.
- Een knop ‘Nieuw’ om nieuwe contactpersonen toe te voegen.
- Een overzicht van uw contactpersonen (deze lijst breidt u zelf uit).

Stap 3: Personen zoeken
- Klik in het linker menu op Zoeken om personen te zoeken.
Typ de naam van de persoon die u op wilt zoeken. Staat deze persoon al tussen uw contactpersonen, dan vindt u de persoon rechtstreeks. Staat deze persoon nog niet tussen uw contactpersonen, dan klikt u op Skype doorzoeken.
- Staat de persoon waar u contact mee wilt leggen ertussen? Klik dan op de naam en vervolgens rechts op Toevoegen aan contactpersonen.
- Nu kunt u de persoonlijke boodschap die wordt meegestuurd eventueel aanpassen, klik vervolgens op Versturen.
- De aanvraag is verzonden. De desbetreffende persoon moet de aanvraag nu eerst goedkeuren voordat jullie contact kunnen leggen via Skype.

Stap 4: Een testgesprek voeren
Nu kunt u een testgesprek voeren om te kijken of uw geluid en microfoon goed werken. Als u een webcam gebruikt, dan kunt u de instellingen voor een videogesprek testen. Bij het testgesprek krijgt u meteen te zien hoe een gesprek voeren in zijn werk gaat. Het is handig dit uit te proberen.
- U ziet links de fictieve contactpersoon ‘Echo / Sound Test Service’ staan. Klik op de naam om het testgesprek te voeren.
- U ziet de fictieve contactpersoon rechts in beeld staan. Klik op de blauwe knop met pictogram van een telefoon om een gesprek te starten. Klik op de blauwe knop met pictogram van een camera om een videogesprek te starten.
Er volgt nu een automatische verbinding met een testprogramma. Na de piep is het de bedoeling dat u een boodschap inspreekt. Zeg bijvoorbeeld “Hallo, dit is een test, kun je mij goed horen?”. Wacht even af en na een tijdje wordt uw boodschap weer afgespeeld. Als u uzelf goed kunt horen, dan is de verbinding in orde. De ‘stem’ zal het gesprek daarna stoppen.

Stap 5: Contactpersonen bellen
De personen die u hebt toegevoegd komen in uw lijst met contactpersonen te staan. Als er bij hun naam een groen rondje met een vinkje staat, zijn ze online en kunt u ze bellen.
- Klik links op de naam en dan in het rechter venster op de blauwe knop met telefoon of camera. De verbinding wordt gemaakt, en waarschijnlijk wordt uw oproep beantwoord.
- Als u iemand opbelt, dan hoort u een ’toon’ alsof de telefoon overgaat. Als uw contactpersoon opneemt, dan kunt u met elkaar praten. De tijdsduur van het gesprek wordt weergegeven. Klik op de afbeelding van de rode telefoon om op te hangen.
- Wanneer u een contactpersoon aangeklikt hebt staan, ziet u in het rechtervenster de gespreksgeschiedenis.

Stap 6: Status aanpassen
Linksboven in het programma ziet u uw Skypenaam staan met links daarnaast uw profielfoto met een groen rondje. Dat is uw status (bijvoorbeeld of u online (aanwezig) bent of offline (niet beschikbaar)). U bent standaard online (aanwezig), maar kunt uw status natuurlijk veranderen als u even weg gaat of bezig bent. Klik daarvoor op het groene rondje en kies een andere status.

Stap 7: Afsluiten
Het programma is duidelijk opgezet en biedt nog veel meer mogelijkheden dan we hier bespreken. Het beste is om alles op uw gemak zelf eens uit te proberen en te kijken wat er gebeurt als u de verschillende menu’s doorbladert en alle opties ontdekt.
- U sluit uw sessie door te klikken op het menu Skype > Sluiten.
- U ziet dat Skype onder in uw taakbalk open blijft staan. Om het programma definitief af te sluiten klikt u erop met uw rechtermuisknop.
- Klik vervolgens op Skype afsluiten > Afsluiten.

U kunt deze handleiding ook uitprinten via deze link

Als u problemen ondervindt met de installatie of het allemaal teveel werk is kunt u altijd het computerspreekuur bezoeken in D’n Binger op maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur. Hier kunnen wij u dan verder op weg helpen.

Dit bericht is geplaatst in SeniorWeb Meijel met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *