Lentewandeling 11 april

Lentewandeling.

Op woensdag 11 april vertrokken we met 36 personen naar Roermond voor onze Lentewandeling. Onder deskundige leiding van 2 gidsen van het waterschap gingen we op weg voor een prachtige route langs de Roer en de Hambeek, het zgn. Natuur- en Waterleerpad.
Hier konden we kennismaken met een verrassend mooi natuurgebied in een stedelijke omgeving. Tijdens de wandeling werd ons duidelijk gemaakt wat het waterschap allemaal heeft moeten doen om de binnenstad bij hoog water droog te houden en de bewoners tegen wateroverlast te beschermen.De Roer drukt haar stempel op dit gebied. Al vrij snel kwamen we bij de sluisdeuren aan de Looskade. Deze massief houten deuren wegen 13 ton en zorgen ervoor dat het maaswater niet via de Roer de stad in kan. Bij de ECI-centrale wordt met het water van de Roer ook nog duurzame energie opgewekt d.m.v. een waterkrachtcentrale. Om alle risico’s uit te sluiten heeft men ook nog kwelwaterpompen om het teveel aan water over de sluisdeuren richting de Maas te pompen.
Het Roerwater wordt via een Balgstuw naar de Hambeek geleid. Bij deze balgstuw is een vispassage aangelegd. Door deze vistrap kunnen de vissen ongehinderd de stuw
passeren. In het hele gebied is tevens een prachtige flora en fauna ontstaan. Ook de bever heeft hier zijn intrek genomen.
Om ca. 16:30 uur waren we weer in Meijel. Karel Colé had natuurlijk weer gezorgd voor de traditionele koffie met de overheerlijke vlaai.
Al met al toch weer een leerzame middag.

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *