Verslag van de Filmmiddag 9 maart 2022

Op 9 maart jl. werd er door de werkgroep Evenementen weer een filmmiddag georganiseerd. Mart Kessels heeft diverse mooie natuurfilms. Zoals ieder waarschijnlijk wel weet, heeft hij ontzettend veel geduld om mooie opnames te maken.

De Peel
De Peel is een voedselarm hoogveengebied wat door de regen veranderd is.
Veenmos is er nog wel. Als je daar overheen loopt, heb je goeie laarzen nodig.
Berkenbos is er in ruime mate aanwezig, hier en daar een naaldbosje, verder zien we het pijpenstrootje (smelen). Op een enkele plaats de zonnedauw, dit is een vleesetend plantje. Zijn kleurige tentakels lokken insecten die vastplakken, de bloemblaadjes sluiten zich en dan worden de insecten verteerd. Er groeit ook lavendel, wollegras, veenpluis, veenbes, en soms hier en daar bosbes.
Er leven moeras en watervogels o.a. fuut, waterhoentjes, meerkoeten. Tevens veel weidevogels zoals witgesterde blauwborst en roodborsttapuit.
De wulp heeft een snavel die naar de grond gebogen is, vandaar zijn naam: de snavel van de wulp wijst naar zijn gulp. In het voor en najaar komen hier ooievaars en kraanvogels foerageren.

De IJsvogel
De ijsvogel is een prachtig vogeltje met oranje borst en blauwe vleugels. Het mannetje heeft een zwarte snavel maar bij het vrouwtje is de onderkant van de snavel  iets rood gekleurd. Het mannetje verleidt het vrouwtje tegen de paringstijd, dit wordt niet altijd gewaardeerd, na verloop van tijd zien we dat het mannetje ook zijn evenwichtskunsten vertoont.
Het vogeltje maakt een nest in hoge zandwallen, het nest is zo smal dat hij er ook weer achteruit uit moet lopen, Het vrouwtje legt ca. 8 eieren. Zij leven van vissen die opgedoken worden. Na 4 weken verlaten de jonge het nest en moeten dan meteen zelfstandig verder.
Dit wel in aanwezigheid van het vrouwtje.

Dit bericht is geplaatst in Evenementen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *