Verslag van de zomerwandeling

Op woensdagmiddag 22 juni vertrokken we om 13:00 uur vanaf het schutterslokaal van St. Nicolaas voor onze jaarlijkse Zomerwandeling. Dit jaar gingen we richting Sevenum, en wel naar het Molenbeek-dal. Hier heeft het Waterschap Peel en Maasvallei met allerlei ingrepen in en rond de Groote Molenbeek voor prachtige “natte natuur” gezorgd. De wandeling vond plaats onder begeleiding van onze deskundige gidsen Ger Hendriks en Jan Slaats.
Zij vertelden ons over het belang van waterpeilbeheer voor zowel landbouw als natuur. De oorspronkelijke kaarsrechte beek is omgetoverd tot een meanderende beek met een hoge ecologische waarde.
Waterschap Limburg is momenteel bezig met de voorbereiding van de beekdalbrede aanpak van de Groote Molenbeek. De focus ligt op het stroomgebied tussen de Middenpeelweg en de Maasbreeseweg. Primair doel is het oplossen van knelpunten op het gebied van wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en ecologie door een beekdalbrede aanpak. Een beekdalbrede inrichting ziet er schematisch uit als bijgaande figuur. Er worden daarbij vijf zones onderscheiden: de beek (1), de boszone (2), de bosschagezone (3), de bufferzone (4) en de beekflank (5).
De beek biedt leefruimte aan vissen en allerlei watergebonden dieren. De boszone zorgt voor schaduw, waardoor het beekwater koel blijft. Dat geeft minder plantengroei. De boszone en bosschagezone (10-20 meter) zorgen voor een betere structuur en sponswerking van de bodem, hierdoor kan er meer water geborgen worden. De bufferzone vangt voedingsstoffen en slib op die afstromen van de beekflank. Op de beekflank is er plek voor bebouwing en landbouw. Dit wat betreft het molenbeek-dal.
De wandeling liep direct langs de beek. Je zag dat er een behoorlijke stroming is, en wel 350-400 ltr/seconde. We zagen duidelijk de invloed van de koele boszone, dit vraagt ook minder onderhoud. We kwamen langs allerlei planten, vlinders en libellen.
We zagen o.a. moeraswalstro, de wateraardbei, de valeriaan en moerasrolklaver.
Toen we een stuk gewandeld hadden, kwamen we bij een “ven” dat ontstaan was door een dam welke de bever had opgebouwd. Deze dam zorgde ervoor, dat het water 70 cm hoger kwam te staan, waardoor de beek buiten zijn oevers kwam. Dit zorgt ervoor, dat er behoorlijk veel bomen afsterven.
Ook hoorden we meerdere vogels fluiten, o.a. de spotvogel. We gingen weer terug naar de parkeerplaats bij KFC in Sevenum, alwaar we ook vertrokken waren. Onderweg zagen we nog de grote sabelsprinkhaan.
Aangekomen bij het schutterslokaal was de koffie bruin en konden we onder het genot van een stuk vlaai nog even gezellig napraten.

Groetjes van een deelnemer.

Onder het kopje foto’s zijn de foto’s van de zomerwandeling geplaatst.
Hierbij wil ik de organisatoren van KBO op Pad en de gidsen Ger, Jan bedanken voor de uitstekende verzorging van deze wandeling.

Veel plezier met de foto’s
Mocht het niet lukken met de foto’s kunt u contact opnemen met info@kbo-meijel.nl

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *