Verslag dagtocht Militaire basis Vredepeel

De kleine groene bus van Roetje is precies om halftien bij het Alexanderplein. Velen staan hier al een poosje te wachten. Het herfstzonnetje is net begonnen met schijnen en liet zich ook de hele dag zien. Op naar de Middenpeelweg: dat is de weg die ons voert naar de Militaire basis Vredepeel. We hadden een vrouwelijke chauffeur; dit scheelde volgens mij, want we werden niet aangehouden bij de slagboom.
Aangekomen bij het museum stonden twee oud-militairen ons buiten op te wachten. Ze hadden de kannen koffie al op tafel gezet en Theu Pouls (begeleider namens de werkgroep KBO op pad) trakteerde ons op lekkere suikerwafels. De grote deur van de hal, waar het 1e museum was, ging dicht zodat het beter vertoeven was. De koffie en de suikerwafels waren heerlijk en onder het genot hiervan werd er door Jacob, een oud-militair, een inleiding gegeven wat we allemaal gingen zien deze dag.
De groep KBO’ers  werd in tweeën gesplitst. De eerste groep bleef in de hal waar het museum van de Landmacht artillerie is gevestigd en de tweede groep ging naar een andere hal: de Luchtmacht artillerie.  Eric, onze oud-militair van de tweede hal, wist hier alles over te vertellen en bracht dit op een lichte wijze, zodat alle KBO’ers wisten waar hij het over had. Zelfs de veldcommandohut was zeer begrijpelijk geworden, je kon als het ware direct van start gaan met schieten naar doelen in de lucht, alles wordt uitgerekend door computers.
Het lijkt allemaal zeer abstract, waar de lijntjes bij elkaar komen is het vliegend projectiel op het scherm. Je kan zien welke groep je kan aanspreken 3 rode lampjes per groep(afweergeschut) die branden zijn paraat “schieten maar”. Op deze manier worden de projectielen, die afgeschoten zijn door de agressors onderschept. De hal stond vol met afweergeschut en een deel vitrines. Dat gold ook voor de tweede hal, waar Jacob de oud-militair van de landmacht ons uitlegde tot elk detail zoveel werd er door hem verteld zodat je door de bomen het bos niet meer zag.
De lunch in de kantine tussen de middag was heel goed en een welkome verademing tussen de twee hallen door. Deze lag tegen het drassige bos aan van de Vredepeel.
Het was een zeer geslaagde dag die ons een mooie inkijk heeft gegeven wat de Luchtmacht en Landmacht voor ons kunnen betekenen.

De foto’s van deze dag zijn te vinden onder het kopje foto’s

Floris Hölscher

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *