Verslag Natuurtocht 14 augustus

Om 13:00 uur vertrokken we met een volle bus voor onze natuurtocht.
Door de vele deelnemers was het een noodzaak een dubbeldeksbus te huren.
Dat betekende dat er wat gesleuteld moest worden aan de route, vanwege de hoogte van de bus.
Toch wisten Mart en Ger er een mooie draai aan te geven met hun verhaal.
De eerste rotonde met de Turfkar en de tweede rotonde met het kunstwerk bij de Stoep van Petra Verhees, was een goed begin.
Daarna het Leudal met het klooster Sint Elisabeth, wat nu ook een zorgcentrum is. Het werd al beschreven in het jaar 1211. In de tuin staat nog een pesthuisje uit 1682.
De Sint Servaas kapel met de waterbron in Nunhem dateert al uit 1892. Helaas konden we dat niet zien. Zoals ook de watermolen in het Leudal voor graan en olie, waar we niet langs konden.
Dan richting Roermond, langs de Roerkade met de vele bootjes, de Roer en voor iedereen de bekende Kapel in het zand. Ook passeerden we het Sint-Camillusklooster, wat ook een zorgcentrum is.
Sint Odiliënberg met de natuurbegraafplaats passeerden we op afstand.
Het Kasteel Aerwinkel, wat voor meerdere doeleinden beschikbaar is en het omliggende landgoed is ook erg mooi.
En dan is er de koffiestop met vlaai in Partycentrum Waldeslust in Maria-Hoop. Dit was goed geregeld. Voor enkele mensen was er nog een kleine wandeling.
Na drie kwartier werd de reis weer vervolgd langs de dorpen Haren, Karker Mühle en de Wolfhager Mühle, allen langs de beekjes en de Roer.
Dan naderen we Kempen met zijn Neo Gotische kerk. Deze werd in de oorlog verwoest en toch weer  opgebouwd, wel met een moderne toren.
We naderen de dorpjes Ophoven, Steinkirchen, Birgelen. Dan net over de grens achter Roermond het dorpje Wassenberg, met nog een mooie Burcht,  waarschijnlijk een Romeinse vesting.
We passeren het Siemens test-centrum voor rail voertuigen. Dit voor verschillende spoormaten.
Ook passeerden we de IJzeren Rijn, in 1897 aangelegd voor verbinding tussen België en Duitsland.
Dan het langgerekt dorp Lüttelforst met de Sint Jacobskerk, een stop plaats voor de pelgrims van de tocht naar Santiago de Compostella.
We naderen het dorp Nederkrügten met de Brempter Mühle, en dan het laatste dorpje Brüggen. Dit dorp ligt aan de Zwalm, met vele winkeltjes en terrasjes. Ook daar is nog een oude ruïne.
Na deze lange route weer de kortste weg via Tegelen naar Meijel, waar een goed verzorgde koffietafel bij het Oranje hotel op ons wacht.

Dank aan Mart en Ger. En tot een volgend jaar!

Een deelnemer.

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *