Verslag Dagtocht Hattem

Dagtocht naar Hattem op donderdag 13 februari 2020
Op woensdagavond moest bijna iedereen de wekker zetten om op tijd te zijn voor het vertrek van het KBO uitstapje, velen noemden het een soort schoolreisje. De organisatie was vergeten een metworst bij de clarissen af te geven, zodat het vertrek met een druilige regen begon.
Om 08.00 uur ’s morgens vertrok de bus voor ons uitstapje naar Hattem. De chauffeur had er wel zin in. Tijdens de tocht hield hij ons op de hoogte van de bezienswaardigheden van de streek. De eerste stop was tegen tien uur in Apeldoorn bij La Place, waar we warm appelgebak kregen met koffie. Na de koffie gingen we op weg naar onze eerste activiteit in Hattem.

Het bezoek aan het Anton Pieck museum.
In 1984 werd dit museum officieel geopend door Prinses Margriet en Anton Pieck.
De meeste mensen kennen Anton Pieck van de Efteling en van de geboorte- en kerstkaarten.
Maar de veelzijdigheid van Anton Pieck was ook het maken van illustraties voor boeken van o.a. Felix Timmermans, boeken over oorlogsdocumentatie en de sprookjes van duizend en een nacht. Ook het maken van schetsen was een van de werkzaamheden. Bij velen zijn hier de ogen opengegaan voor de uitgebreide wijze en de tijd die Anton Pieck voor zijn werkzaamheden over had.
Na ons bezoek moesten we een kleine wandeling door de regen maken naar de plaats waar onze lunch werd geserveerd. Het was jammer dat de regen een kleine spelbreker was, want zo hadden we onvoldoende de mogelijkheid om het historische stadje Hattem te kunnen bewonderen.
De verbouwing van restaurant Banca ging ten koste van de kwaliteit van de zitplaatsen, maar de kwaliteit van de lunch maakte veel goed. De bediening was behulpzaam en vriendelijk.
Na de voortreffelijke lunch maakten we een korte wandeling naar ons tweede hoogtepunt van de dag, het Nederlands Bakkerijmuseum.
De dienstdoende bakker wist ons te boeien door met leuke grappen het levensverhaal te vertellen, wat hij ook steeds met een broodmodel wist aan te vullen.
De geboorte, het huwelijk, de feestdagen en de dood wist de bakker goed te vertalen in broodmodellen. De leuke verhalen bij ieder onderdeel van het levensverhaal had bij iedereen de nodige aandacht.
Na ruim een uur was zijn bijdrage ten einde en mochten we het museum bewonderen. Intussen ging de bakker zijn gemaakte modellen afbakken.
Rond vier uur was het verzamelen bij de bus om de terugreis naar Meijel te beginnen.
Iets na zes uur kwamen we in Meijel aan bij het Oranje Hotel waar we een lekkere brunch kregen.
Tijdens de brunch werden de modellen welke door de bakker waren gemaakt verloot onder de aanwezigen. Vooral het haasje kreeg de nodige aandacht.
Na het toetje van ijs met warme kersen en/of mousse kwam er een einde aan ons uitstapje.
Een dank aan de organisatie die deze tocht mocht organiseren, behoudens het weer (geen bezoek aan het klooster met een metworst) mogen we concluderen dat we een leuke, gezellige dag hebben gehad.

Een deelnemer aan de tocht

De foto’s zijn te vinden onder het kopje Foto’s

Dit bericht is geplaatst in Algemene berichten met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *