Verslag Natuurtocht

Op 28 september om 13:00 uur stonden 32 personen bij het Alexanderhof te wachten op de bus van Roetje Ghielen. Deze middag vertrokken zij voor een mooie natuurtocht onder leiding van Mart Rooijakkers en Ger Hendriks.
We vertrokken richting de rotonde aan de randweg. Eerste bezienswaardigheid is de Peelkar met voerman, ’t kenmerk van het Peeldorp Meijel. Verder richting de “Roggelse Brug” waar nu ook een rotonde ligt met de Turfaak zoals die vroeger de turf uit de peel vervoerde.
Daarna richting Heibloem. Hier is een groot natuurgebied gemaakt, het Halens Water. We kwamen ook langs de Fransman, waar wij vroeger in de herfst de tamme kastanjes gingen rapen. Iets verder Teun Coenen, jager en stroper.
Dan ging het naar Stokershorst, waar vroeger een ambachtsschool was gevestigd bij de Boterpaters. Links en rechts allemaal grasvelden van Hendriks Graszoden. Zij leveren de graszoden over de hele wereld, met name voor voetbalvelden. Ook kwamen we langs Landgoed het Kruis met Hoeve het Kruis. Dit landgoed heeft meerdere grote boerderijen met grote landbouwmachines en vleesvee.
Nu ging de reis verder richting Leveroij, Nederweert-Eind, Kelpen en Grathem. Hier staat het kasteel Groot Buggenum en de watermolen Grathem. We gingen verder richting Panheel en Wessem met uitzicht over de grindplassen. Deze worden gebruikt voor de grindwinning en tevens als opslagplaats voor ons drinkwater. Dan naar Maasbracht met het scheepvaartmuseum, de grootste binnenvaarthaven, de stuw maar ook een 3 sterrenrestaurant Davinci.
Daarna via Stevensweert naar Ohé en Laak. Hier staat naast een Sint Annakapel uit 1719, de Hompesche molen ook nog een Oorlogsmonument uit 1941. Verder richting Roosteren, in het smalste stuk van Limburg. Dit plaatsje ligt 5 km van de Belgische en Duitse grens.
Via Roosteren door naar Echt. Hier gaan we midden door het natuurgebied De Doort. Dit gebied is ontstaan door het afgraven van klei en bevat nu visvijvers en boomkikkerplassen.
Dan naar St. Joost, Montfort (geboorteplaats Max Verstappen) naar St. Odiliënberg. Hier was het opleidingscentrum voor de kraamzorg. Ook staat er een prachtig kasteel van de fam. Frymerson de Santes. Sinds 2016 is dit verkocht aan een particulier.
De reis ging verder via Paarlo, Vlodrop (Vecoma achtbanenfabriek), Etsberg naar Vlodropper Station. Dan zitten we al midden in het Meinweggebied. In Hotel St. Ludwig was er een koffiestop gepland. We konden genieten van een kop koffie/thee met lekkere vlaai.
Na deze stop ging de reis door via Herkenbosch naar Roermond. Langs het industrieterrein in Roermond zitten meerdere dassenburchten. Over de nieuw aangelegde weg, welke verdiept is aangelegd, ging het richting Horn naar Buggenum. In dit plaatsje vindt ieder jaar een mooie kunstuitstalling plaats door het hele dorp. De voormalige steenfabriek wordt momenteel gesloopt voor woningbouw.
Nu ging het vrij snel richting Neer, Kessel, Panningen naar Meijel. Hier werd afscheid genomen van onze chauffeur Peter. We willen je vanaf deze plaats nogmaals bedanken voor je kundige manoeuvreren in die smalle maar mooie straatjes. Bij Grand Café Goejje stond de koffietafel al klaar. Onder het genot van een kop koffie konden we nog even napraten. Ger Hendriks bedankt voor de mooie en boeiende uitleg over de prachtige natuur en Mart Rooijakkers bedankt voor de fijne uitleg over plaatselijke cultuur.
Wie sjoën os Limburg is!!

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *