Verslag Natuurtocht

Op 31 augustus om 12:45 uur verschijnt een grote touringcar van Roetje Ghielen op het Alexanderplein om ruim vijftig mensen van KBO-Meijel naar het Heuvelland van Zuid-Limburg te brengen. De reisleiders Mart Rooijakkers en Ger Hendriks zijn opgetrommeld om ons respectievelijk als entertainer en landschapsdeskundige naar en door een prachtig stukje Nederland te loodsen. Nauwelijks op de snelweg A2 in de gemeente Leudal komen we in de file te staan; dit is meteen aanleiding voor Mart Rooijakkers om ons aan de tand te voelen over onze kennis van Limburg. Hij had een vierkeuze vragenlijst van 25 items gemaakt en de moeilijkheidsgraad was zo hoog, dat slechts één echtpaar alle vragen goed wist te beantwoorden. Als we in Zuid-Limburg bij Maastricht-Aken Airport zijn aangekomen, komt Ger in actie. We rijden rond het vliegveld, daarna het berglandschap in en doen een groot aantal heel kleine en iets grotere plaatsen aan. Ger spuit zijn onmetelijke kennis van dit zuidelijkste deel van Limburg. Hij kent ook veel van de inwoners, de mannen en ook hun vrouwen.
Van zijn kennis van dit gebied kunnen we een paar dingen noemen, denkend aan de oude synagoge in Meerssen, het heel oude Joodse kerkhof en het Amerikaanse oorlogskerkhof van Margraten. Natuurlijk rijden we door het bijzonder toeristisch Valkenburg en Berg en Terblijt met zijn Ronald Mc Donaldvakantiehuis van de beroemde Oostenrijkse architect Hundertwasser.
Enigszins bijgezeten worden de benen gestrekt en bij het Drielandenpunt van Vaals een heerlijke kop koffie met vlaai genuttigd.
Mevrouw de chauffeur neemt bewonderenswaardig met een joekel van een bus heel veel bochten over de smalle weggetjes, totdat er in Vaals een poort opdoemt, waarbij iedereen de adem inhoudt omdat het nauwelijks mogelijk lijkt hier met zo’n groot gevaarte zonder kleerscheuren door te komen. In één draai lukt het haar voetje voor voetje de bus door de nauwe opening te leiden.
Groot applaus!
We passeren mooie vakwerkhuizen en typisch Limburgse carré boerderijen, de boerderij van herderin Janine van “Boer zoekt vrouw” en het huis van een andere tv grootheid Hans van Wolde, waar je (de meesten van ons) voor een prikje van € 375,- voor een overnachting en een dinertje van € 172,- snel je vakantiegeld hebt opgesoupeerd.
We hebben gezien waar Gulpen zijn hop teelt en er bier van maakt. We rijden door holle wegen, langs leefgebieden van de korenwolf en het meusjke waarvan ik de naam al weer vergeten ben.
In het meest zuidelijk gelegen Eijsden met zicht op de oude toren van de ENCI komen we weer op de snelweg naar het noorden, huiswaarts.
Mart hervat weer de overhoringen van onze Limburgse kennis en de behaalde punten worden geteld.
Terugdenkend aan de mooie vergezichten, worden we toch weer herinnerd aan de schoonheid van ons land, met name ‘wie sjoen os Limburg is’ zoals we het in de bus samen hebben gezongen!
Het soepje en de rijk belegde broodjes bij de Heere van Meijel zijn het sluitstuk van een mooie middag van KBO Meijel.
Met dank aan de organisatoren.

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *