Besparen op energie

In deze tijden met ongekende hoge energie prijzen is het de moeite waard om te besparen. Waren de prijzen tot voor kort nog € 0,23 per kwh voor elektriciteit en € 0,75 voor een m3 gas, dan is dat nu ongeveer € 0,60 per kwh en € 2,50 per m3.

Een aantal besparingen worden onderstaand vernoemd.

 • Gebruik als mogelijk overal led verlichting; 60 watt is dan nog maar 12 watt. De terugverdientijd van een led lamp is 9 maanden en led lampen gaan wel 10.000 tot 15.000 brand uren mee.
 • Als je witgoed apparaat zoals wasmachine defect is, ga niet te veel uitgeven aan reparatie kosten maar koop een nieuwe als dat mogelijk is. Let op; A +++ Is nu label B geworden.
 • Staat de cv ketel op zolder en tap je warm water af in de keuken beneden, dan is het aan te raden om een kleine boiler onder in de keukenkast te laten plaatsen. Dit geeft een besparing van 45 m3 gas per jaar.
 • Zonnepanelen is een goede investering. Dit heeft nu een rendement van 20%. Bij de bank is dit 0,05%. De terugverdientijd van zonnepanelen is nu ongeveer 3 jaar. Wil je weten of het dak geschikt is voor zonnepanelen kijk dan op www.zonatlas.nl.
 • Hebt u koude buitenmuren met een radiator, pas dan radiator folie toe. Besparing kan wel tot 15 m3 per m2 opleveren.
 • Op veel plaatsen staat een mechanische ventilatie box die veel warme lucht naar buiten blaast. Hier kan men een ventilatie warmtepomp bij installeren, dan is de lucht nog maar 5 i.p.v. 20 graden. Of een automatische MV box met censor, die geeft ook al een besparing van € 65,00 per jaar.
 • Hebt u een goed geïsoleerde woning met een lage temperatuur installatie, zorg dan dat de cv temperatuur goed ingesteld is, bijvoorbeeld 35 tot 45 graden.
  Dit bespaart tot wel € 250,00 per jaar.
 • Een kokend heet waterkraan in de keuken wordt niet aangeraden. Deze zijn erg duur, geven gauw storing en hebben onderhoud nodig, zoals filter en ontkalken. Dit wordt vaak niet vermeld bij aankoop. U kunt beter een boilertje plaatsen, dan heeft u ook gelijk warm water.
 • Wat ook wel belangrijk is, is om de binnenlucht in de slaap- of woonkamer eens te meten met een CO2 meter. Er wordt regelmatig geconstateerd, dat de lucht te veel CO2 bevat, wat dan weer gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
 • Stand-by apparaten zijn soms ook stiekeme stroomvreters. Hier zijn nu stand-by killers voor te koop.
 • Hybride warmte pompen is ook een goede investering mits de woning daarvoor geschikt is. Moet de woning hier voor aangepast worden, dan komen er veel kosten bij.

Mochten er vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met:
Pierre Verhees energie coach, Bongerd 3, Meijel, telefoon 06 -16.82.02.57.

Dit bericht is geplaatst in Info en Advies met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *