Verslag herfstwandeling

Verslag van de herfstwandeling.

Op 8 oktober was de eerste activiteit die plaats mocht vinden in de corona tijd. Om 1 uur kwamen we bij Colé samen. Deze keer met de fiets, zodat we niet met 4 personen in de auto hoefden te reizen naar de wandelplek. Een van de deed een woord van welkom naar de drie gidsen van het IVN en de deelnemers aan de wandeling. We werden in drie groepjes gesplitst met ieder een gids. Deze zouden ons begeleiden naar de mooie plekjes in de natuur. Het gebied heette de Waterbloem. Daar groeien veel soorten dennenbomen en loofbomen, waaronder eiken en berken, maar ook struiken. Deze zaaien zich vanzelf en zorgen voor nieuwe aanplant onder de oude dennenbomen. Tussendoor vindt er ontwatering plaats via greppels naar een waterloop. Vanuit hier wordt het water afgevoerd naar de Roggelsebeek, die door de Waterbloem stroomt. Hier bevinden zich veel bevers. Dit zie je aan de bomen, die aangevreten zijn. Ook de dammen in het water, die door de bevers gemaakt worden, hebben we gezien. Op droge plekken groeit heide en er worden open plekken gecreëerd voor diverse planten en het behoud van zeldzame vlinders.

Dat het herfsttijd is, zagen we aan de vele paddenstoelen, die langs de Beukenlaan stonden naast de Roggelsebeek. In 1938 werd daar een kruis geplaatst door de Fam. Haffmans uit Helden. Zij hadden daar hun jachtgebied. Het kruis gaf de grens aan van de Kesselse en Heldense tak van deze familie grondbezitters. Er kwamen nog vele onderwerpen aan het woord zoals, rabatten, bluspoel en het instrijken van de boomstammen met spul tegen het aanvreten van de bevers.
Te veel om alle informatie op te noemen over het geweldig mooie bos. En dat zo kort bij huis. De gidsen hadden ons een prachtige wandeling bezorgd en het weer was ons goed gezind. We fietsten voldaan richting Meijel waar bij Colé de koffie met vlaai klaarstond.
Een bedankje namens ons allen werd uitgesproken voor de gidsen: Ger Hendriks, Jan Slaats en Wim Verdonschot.
Hopelijk tot in het voorjaar om ons weer te begeleiden met de Lentewandeling.

Annie Kessels.

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *