Verslag van de Zomerwandeling

Zomerwandeling in de Peel.
De weergoden waren ons goed gezind, dus konden wij, op woensdag 28 juli, met de fiets of met de auto naar de uitkijktoren bij de Vossenberg. Daar konden wij kiezen; een lange wandeling door de Peel of de korte langs de kazematten. Wij hebben de korte route gekozen en onze gids Ger vertelde vol overgave over de Peelraamstelling en over de vleermuizen die nu hun huis in de bunkers hebben. Bij de grenspaal kwamen we er achter dat wij vroeger bij Oostenrijk hebben gehoord. Verderop in de Peel heeft Ger het grondwater gepeild en ons verteld over de compartimenten waar de Peel in verdeeld is zodat het water langer vastgehouden wordt. Ook heeft hij verteld dat er dus geen water van de kanalen en dergelijke in de Peel komt omdat dit te voedselrijk is. Met de vele (wel 38) stuwen die er aangelegd zijn wordt het water geregeld tussen de lager en hoger gelegen gebieden. Het was erg interessant en ook heel mooi. We vielen van de ene verrassing in de andere; eerst die mooie paarse hei die al in bloei stond; dan de mooie kudde grazers, de vele vlinders en de mooie blauwe lucht. En dan ook nog als verrassing een borrel. Het was een geweldig mooie peelwandeling waarin we niet alleen genoten hebben maar ook weer veel geleerd hebben van de Peel.

En als afsluiting hadden we nog een mooi uitzicht vanuit de 22m hoge Belfort (vrede) toren. De afsluiting met koffie en vlaai was bij de schutterij St. Nicolaas.

De gidsen, Ger Hendriks, Jan Slaats en Wim Verdonschot en de organisatie bedankt.

Ik verheug mij nu al op de volgende wandeling.

Een deelnemer aan de Zomerwandeling.

Onder het kopje Foto’s is een foto-verslag geplaatst van de Zomerwandeling van 28 juli.

Dit bericht is geplaatst in Algemene berichten. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *