Verslag bezoek Floriade

Bezoek FLORIADE in Almere.

Op woensdag 15 juni brachten wij een bezoek aan de Floriade in Almere. Bij de inschrijving bleek dat er minder deelnemers waren dan verwacht. Echter met extra steun van KBO-Meijel en een kleinere bus van Ghielen vertrokken we om 8:00 uur met 19 personen richting Almere.

Om ca. 10:15 uur waren we ter plekke en iedereen kreeg een lekker lunchpakket mee om de dag te starten. Het was de bedoeling dat iedereen op eigen gelegenheid de Floriade zou bezoeken en dat we om 16:30 weer bij de bus waren  om aan de terugreis te beginnen. Het terrein was ingedeeld in 5 gedeelten, namelijk de Hortus Avenue, Urban District, Green Island, Utopia Island en ECO District. Het gehele park was rookvrij.  Je kon met de kabelbaan over het terrein om te genieten van een uitzicht op 35 meter hoogte. Ook kon men over het park toeren met een “Hop-on Hop-off” treintje.

Zodra we het park binnenliepen was je eigenlijk al in het arboretum: een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek. Verspreid over het gehele Floriade-park groeien bijna 2.000 bomen en honderdduizenden planten en bloemen.
In het ruim 60-hectare grote Floriade-park valt veel te ontdekken. The Green House is de plek waar de Nederlandse glastuinbouw zich presenteert. Hier zagen we uiteenlopende innovatieve en duurzame inzendingen van de glastuinbouw. De hypermoderne kas is 1 hectare groot en 170 meter lang. Hier zag je het proces van zaadje of stekje tot groente en fruit of tot prachtige bloemen en planten. Ook de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van onder andere kringlooplandbouw, biodiversiteit en voedselvoorziening waren hier te zien. In het High Tech Green house kon je aan de hand van aardbeien, paprika’s, gerbera’s en potanthuriums zien hoe innovatieve en duurzame teelt eruitziet. Eigenlijk maak je op de Floriade een reis rond de wereld in één dag! Op de Expo kun je landenpaviljoens bezoeken waar landen hun cultuur, planten, bloemen en lokale innovaties laten zien voor groene steden. De Floriade staat vol met bomen, planten, bloemen en kruiden om te bewonderen en meer over te leren. In de inspiratietuin konden we zelfs vanaf een zitzak de wereld van groen aan ons voorbij laten gaan. Speciaal voor de kinderen waren er de luisterpalen. Hier kon men leren hoe planten, bomen en dieren de oplossingen geven voor de grote problemen van nu: vervuiling, stijging van de zeespiegel en het verdwijnen van planten en insecten. Ook was er een spiraalvormige stadstuin, hier zag je de ‘puzzelstukjes’ die samen een natuurlijke tuin vormen, door hergebruik van afgedankte materialen, oog voor bodemleven en aandacht voor inheemse dieren en planten. Via ‘de spiraal van het leven’ ervaar je jouw omgeving, van stoeptuin tot stadsrand. Hier liet men ons zien dat dit helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Het eerste puzzelstukje ligt vaak al direct voor je deur. Licht een tegel op, plant iets en kijk wat er gebeurt, daar bloeit de natuur van op!

We wandelen verder langs de highlights van de Floriade, van unieke internationale landenpaviljoens tot het beste van Nederlandse bodem en prachtige bloemen en planten. We zagen ook hoe onze leefomgeving er in de toekomst uit zal zien? Wist je bijvoorbeeld dat je meubels misschien niet meer in elkaar hoeft te zetten, maar gewoon laat groeien, van zwammen! Ook was er een expositie van de regio Zundert. Deze regio is niet alleen de geboortegrond van een van Nederlands bekendste kunstschilders, Vincent van Gogh, maar ook van véle bomen. In deze regio vind je namelijk talloze boomkwekerijen. Bij Treeport Zundert zag je welke creatieve ideeën deze boomkwekers hebben voor duurzame woningbouw en hoe dit alles samenkomt op één plek. Ook waren er meerdere mogelijkheden van Tiny-Houses te zien, zelfs een Tiny-Church. In de Tiny Church en de tuin was van alles over spiritualiteit en duurzaamheid te zien en te beleven. Ook kon je hier een kaarsje laten branden voor een moment van bezinning. De Tiny Church  draait mee met de zon om zo de maximale hoeveelheid energie op te vangen. Duurzaam, en symbolisch voor de energie die je ontvangt als je je richt op God. Rondom de Tiny Church waren drie routes, de beeldenroute, de spirituele route en de duurzaamheidsroute.

De Aeres Hogeschool Almere was ook vertegenwoordigd op de Floriade. Zij leidt studenten op tot toekomstgerichte groene veranderaars. Wanneer er steeds meer mensen in de stad wonen, ontstaan er meer vragen op het gebied van natuur, leefbaarheid, voorziening van voedsel, water en energie. Er is kennis nodig om de groeiende steden leefbaar te houden. Zij hadden een prachtig gebouw ontwikkeld. Dit pand is bekroond met de Circulair Award 2022 en is de belichaming van het centrale thema van Floriade: ‘Growing Green Cities’. Het is toonaangevend op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit en gezondheid. Omdat het gebouw in gebruik is als hogeschool was het niet standaard toegankelijk voor bezoekers. Ook interessant was het gebouw Food Forum. Dit paviljoen gaf ons een beeld  van hoe men in Flevoland leeft: ruim vier meter onder zeeniveau. De begane grond is licht en transparant als water. De ruimte bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De eerste etage bestaat juist uit natuurlijk materiaal. Deze verdieping toont de vruchtbare Flevolandse bodem, maar dan op zeeniveau. Zo ervaar je hier de ruimte van Flevoland. Het paviljoen heeft bijvoorbeeld natuurlijke zonwering en ademende geveldelen.

Groen, groener, groenst, de Floriade draait helemaal om alles wat groeit en bloeit en hoe dat onze manier van leven beter, leuker en gezonder kan maken. Kijk ook maar eens naar de foto’s van deze dagtocht op de website van de KBO-Meijel.

Zoals jullie hebben kunnen lezen was het een zeer waardevolle dag. Deze dagtocht werd afgesloten met een lekkere brunch bij restaurant De Goejje waarna iedereen moe, maar voldaan huiswaarts ging.

Onder het kopje foto’s zijn de foto’s van het bezoek

 

Veel plezier met de foto’s
Mocht het niet lukken met de foto’s kunt u contact opnemen met info@kbo-meijel.nl

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *