Verslag herfstwandeling 4 oktober

De middag begon al goed, want we hadden perfect wandelweer, de “echte” liepen zelfs zonder jas. Vanaf de Heere van Meijel gingen we met auto’s naar de Kokmeeuwenweg in de Peel. De naam klopt helemaal, want de kokmeeuwenkolonie is helaas verdwenen uit de Peel door gebrek aan voedsel. Vanaf hier begon onze wandeling door de Peel naar het Roerdompven, maar helaas die vogel hebben we ook niet gehoord of gezien, jammer.

We liepen over de zandruggen door de Peel en Jan vertelde ons weer allemaal leuke en grappige feitjes over de Peel.
Zo waren er veel vaarten, waarover de turf werd vervoerd en deze waren genummerd, dus ”het Elfde” was de elfde vaart in de Peel. Ook vertelde hij over de compartimenten, waarin de Peel verdeeld is met sluisjes om de waterstand te regelen.
We zagen ook veel paadjes door het struikgewas; dit was een ‘wildwissel’, waar het wild van het ene gebied naar het andere loopt. We kwamen bij een gebied, waar op een bordje stond: ”Dood doet leven”. In dit gebied werden de dode kadavers, die gevonden worden, neergelegd als voer voor de dieren en insecten. Bij de Nieuwe Uitkijktoren kon je goed het verschil zien tussen de gebieden waar begrazing geweest was en waar niet. Jan vertelde de verschillen tussen de begrazing van runderen en schapen, die onbeheerd mogen grazen of in een afgezet gebied beheerd mogen grazen. Ook worden op plaatsen vele berkenbomen weggehaald, omdat deze veel water opzuigen, wat niet goed is voor de Peel. Wij zagen veel mooie en grote libellen en dan vertelt Jan doodleuk, dat deze allemaal doodgaan, want ze hebben hun plicht gedaan en eitjes gelegd in het water. De eitjes worden larven, die een paar keer hun “jas” verwisselen, totdat ze naar boven kruipen en uit hun laatste jasje kruipen om Libelle te worden. Behalve de Bruine Winterjuffer, dit is de enigste die overwintert en het was erg hilarisch hoe Jan voordeed hoe hij zat te bibberen aan een stengel.
Op sommige plekken lagen boomstammen bedekt met plaggen hei als verstopplaats voor de dieren en insecten en waar de gladde slang overwintert. Ook werd op plaatsen de plaggengrond afgegraven en opnieuw met heide ingezaaid. Toen we over de knuppelbrug liepen, zag je goed het Veenmosplantje; dit groeit zonder wortels en sterft af. Dit wordt in de toekomst de nieuwe veenlaag, wat uiteindelijk weer turf wordt.
De kraanvogel heeft al een keer geprobeerd om te broeden in de Peel, maar dit is helaas mislukt, jammer! Jan heeft ook verteld over de verschillende soorten hei: de caluna, de dopheide en de lavendelheide.
Halverwege onze mooie wandeling kwamen we Ger en de andere groep tegen en onder het genot van een lekker borreltje Notenwijn vertelden ze, dat ze door een hele kudde met mooie schapen gelopen hadden; wat een geweldige ervaring was dat en de mannen hadden vooral het mooie herderinnetje gezien! En omdat het natuurlijk een herfstwandeling was, hierbij ook nog even wat over de herfst natuurlijk. We hebben paddenstoelen gezien: gele en rode Russula’s. Heel veel bovisten en heel veel kleine paddenstoelen en verder heel veel Zwammen. Op dode berken zat de berkenzwam. Deze zwam hebben ze ook gevonden bij ”Otzi’‘, de man in het ijs; het schijnt dat deze zwam helpt tegen maagklachten… De Tondelzwam is wat mooier van kleur en werd vroeger tondelzwam genoemd omdat hij werd gebruikt in de tondeldoos om vuur te maken. De Oranje Bekerzwam lijkt net op een hoopje weggeworpen sinaasappelschillen. En als laatste, omdat hij zo’n mooie kleur heeft; de vermiljoen Houtzwam. De naam zegt het al: een rood-oranje-achtige zwam op hout.
Met al deze mooie indrukken in ons hoofd gingen we weer richting Meijel om bij de Heere, met een kopje koffie en een stukje vlaai, nog eens rustig na te” zwammen” over alles, wat we gezien en geleerd hadden vanmiddag.
Jan en Ger bedankt voor de interessante uitleg bij het wandelen. Truus en Willemien voor de organisatie en de lekkere borrel en De Heere van Meijel voor de koffie/thee, vlaai en de gastvrijheid.

Wij verheugen ons alweer op de volgende wandeling.

Leny Ewalts.

De foto’s van de Herfstwandeling op 4 oktober zijn op de website geplaatst onder het kopje Foto’s

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *