Dagtocht naar het Zuiden

Wanneer:          woensdag 22 november.
Vertrek:             08:30 uur vanaf het Alexanderplein.
Eigen bijdrage: € 60,00 incl. brunch en € 45,00 excl. brunch.
Inschrijven:       donderdag 2 november om 14:00 uur in d’n Binger.

Op 22 november hebben we een Dagtocht naar het Zuiden. Omstreeks 9:45 uur komen we in Maastricht aan bij de studio’s van L1. Hier worden we ontvangen met koffie en vlaai.
Daarna beginnen we met het bekijken van de bedrijfsfilm. Hierna volgt een bezoek aan de radio- en tv-studio’s, de technische ruimtes en de nieuwsredactie. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Altijd al willen weten hoe het Limburgse nieuws en hun programma’s tot stand komen? L1 laat het u zien!​
Na het bezoek aan L1 gaan we naar restaurant Bergrust in Maastricht, waar we gebruik maken van de lunch. Na de lunch vertrekken we naar het ford Eben-Emael, nabij Luik. Het volledig ondergrondse militaire complex is in 3 niveaus uitgegraven in een mergelheuvel.
Aan de oostzijde is het domein begrensd door het Albertkanaal en quasi verticale wanden van 60m hoog. In het noordwesten loopt de rivier de Jeker en er werd voor de grondverdediging van het terrein een watergracht aangelegd, die de mogelijkheid bood om de toegang tot het fort onder water te zetten. Aan de zuidzijde werd een droge anti-tankgracht gegraven met betonnen muren van 4m hoog. Met 17 geschutsopstellingen werd dit militair complex gezien als het sterkste van Europa.
Het doel van het fort was om de bruggen over de Maas en het Albertkanaal in de regio van Visé, Maastricht en Lanaken af te schermen en te voorkomen, dat een Duits invasieleger het Belgische binnenland zou kunnen binnendringen.

Omstreeks 16:00 uur rijden we weer terug naar Meijel.
Hier sluiten we de dag af met een brunch in Grand Café Goejje.

Dit bericht is geplaatst in KBO op Pad met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *